Головна » 2018 » Березень » 5 » История возникновения бальзамов и настоек
08:11
История возникновения бальзамов и настоек

Спиртні настої виникли ще за часів язичництва. Вважалося, що напій богів - сурія наполягав на ароматних травах, а його рецепт охороняли чаклуни і відьми.

Трохи пізніше бальзами та настойки купить стали використовуватися в різних країнах переважно для лікування. З їх допомогою перемагали лихоманку, застуду, захворювання шлунково-кишкового тракту і серцево-судинної системи.

У Росії перші вони з'явилися в Х столітті. Звичайний російський мужик Єрофій знаходив лікарські рослини і наполягав їх на спирту. Так з'явилася «горілка Ерофея». Виготовлення бальзамів і настоянок відбувалося тільки в домашніх умовах. Відрізнявся і складу напоїв, їхня фортеця. В одному будинку додавали цукор, а в іншому ягоди: чорницю, малину, брусницю, ожину.

У XVIII столітті їх вже стали іменувати алкогольним напоєм, лікуючим «шлунок і душевні страждання», а якість виробництва контролювалося самою державою. Тоді випускалося тринадцять видів, а класичними вважалися «Єнісей», «Чорний Ризький», «Уссурійський».

Виробництво настойок і бальзамів

Час настоювання залежить від типу рослинної сировини. Листя необхідно наполягати в темряві 24-48 годин, ягоди - до 5 тижнів. Під час настоювання розчин кілька разів проціджують і збовтують. Так відбувається насичення ароматичними речовинами та ефірними маслами.

В одному бальзамі може бути присутнім 20-60 компонентів. Колір може бути коричневий, смак гіркуватий, аромат гармонійний.

Алкогольні настоянки бувають трьох типів:

  1. Гіркі. Фортецею 25-48%. Їх п'ють замість горілки. В гірких настойках присутні трави, коріння, рослини. Приклад марок - «Зубрівка», «Перцева», «Тверська гірка», «Биттер», «Анісова» та інші.
  2. Солодкі. За смаком нагадують наливки з фруктовим, ягідним смаком. Фортеця становить 16-25%. У них додають барвники, кислоти, патоку. Приклад марок - «Журавлинна», «Вишнева», «Ризький», «Чорний».
  3. Напівсолодкі. Мають кисло-солодким смаком і фортецею 28-40%. Відомі марки - «Бурштинова», «Рябиновая», «Паланга».
Переглядів: 519 | Додав: sharmandmoda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar