Головна » 2017 » Червень » 19 » Газоанализаторы
15:52
Газоанализаторы

Газоанализаторы являют собой измерительные приборы, предназначенные для определения состава (качественного, количественного) газовых смесей. Данные устройства используются работниками экологического контроля, во время проведения работ в шахте, колодце или котельной. Известен также специальный модельный ряд, предназначенный для использования в салонах автосервиса.

Газоанализаторы ОКА-92М контролирует содержание кислорода и горючих газов в воздушной атмосфере над рабочей зоной. Имеется возможность управления определенными внешними устройствами, такими как аварийная вентиляция, сирена, клапан и прочее.  
Для эксплуатации газоанализатора необходимо наличие разрешения, подписанного Ростехнадзором РФ № РРС 00-38055, а также наличие сертификата, данного Ростехрегулированием РФ, газоанализатор цена можно узнать на сайте ptfm.ru.

Вся конструкція даного газоаналізатора виконана відповідно до вимог, прописаними в ГОСТ 13320-81. Безпека конструкції знаходиться у відповідності з вимогами, зазначеними в ГОСТ 12.2.007.0-75.

Газоаналізатор - це спеціальний прилад для вимірювання кількісного і якісного складу суміші газів. На сьогоднішній день розрізняють 2 основних типи газоаналізаторів:

  1. автоматичні;
  2. Ручні.

автоматичні газоаналізатори

Дані вимірювальні прилади дозволяють вимірювати фізико-хімічний або фізичний склад суміші газів або окремих його частин. Виходячи з принципу дії, існує 3 групи автоматичних аналізаторів:

  1. Хімічні або об'ємно-манометрические аналізатори.
  2. Газоаналізатори, засновані на фізико-хімічному та фізичному методах.
  3. фізичні газоаналізатори

Хімічні або об'ємно-манометрические аналізатори.

Перша група пристроїв цього типу дозволяє визначити зміну тиску і обсягу газової суміші за допомогою хімічних реакцій, які відбуваються з різними компонентами суміші газів.

Газоаналізатори, засновані на фізико-хімічному та фізичному методах.

Залежно від фізики використаного процесу, прилади 2-ї групи поділяються на:

  • хроматографічні
  • термохімічні
  • фотоколориметричні
  • електрохімічні

хроматографічні газоаналізатори

Даний тип приладів призначений для вимірювання складу суміші газів, твердих тіл або рідини. Принцип дії хроматографічного аналізатора полягає в індикації якісного і кількісного складу розділеної газової суміші.

Існує 3 методи хроматографічного вимірювання:

  1. витіснювальний
  2. фронтальний
  3. проявника

термохімічні газоаналізатори

Термохімічні аналізатори газу - це пристрої, що визначають енергію тепла, що виділяється при проходженні хімічної реакції в суміші газів.

Принцип роботи

Основний принцип роботи - процес окислення компонентів газу із застосуванням додаткових каталізаторів (марганцево-мідний каталізатор, мелкодисперсная платина).

Вимірювання виникає температури здійснюється за допомогою терморезистора, який в залежності від температури, змінює свій опір, тим самим змінюючи проходить струм.

фотоколориметричні газоаналізатори

Фотоколориметричний аналізатор газу - це прилад, який використовує оптичну систему (випромінювач-приймач), який за допомогою рівня поглиненого світлового потоку речовиною визначає його.

Існує 2 різновиди Фотоколориметричні газоаналізаторів:

  1. Рідинний фотоколориметричний аналізатор газу (реакція протікає в розчині, що дозволяє з точністю до 5% визначити компоненти суміші);
  2. Стрічковий фотоколориметричний газоаналізатор (використовують для реакції тверді носії).

електрохімічні газоаналізатори

Даний тип приладів призначений для визначення токсичних газів в приміщеннях або на робочих зонах. Відмінною рисою даного пристрою, є можливість застосовувати його у вибухонебезпечних зонах. Він компактний, енергозберігаючий і практично нечутливий до механічних впливів.

Вони здатні визначати такі речовини:

  • Аміак NН 3 ;
  • Сірководень H 2 S;
  • Чадний газ СО;
  • Оксид сірки SO 2 ;
  • Хлор Cl 2 ;
  • Об'ємні частки кисню (О 2 ).

За принципом дії вони поділяються на:

  • Гальванічні (реагують на зміну електропровідності);
  • Електро-кондуктометрические (реагують на зміни струму або напруги);
  • Потенціометричні (вимірюють відношення напруженості поля і активних іонів).

В основі роботи електрохімічних аналізаторів газу лежить явище електрохімічної компенсації, яке полягає у виділенні спеціального реагенту, який реагує з певним компонентом суміші.

фізичні газоаналізатори

Дані пристрої працюють завдяки фізичним процесам і поділяються на такі види:

  • Термокондуктометрические;
  • магнітні;
  • Оптичні;
  • Денсіметріческіе.

магнітні газоаналізатори

Призначені для визначення відсотка Про 2 в суміші газів.

Магнітні аналізатори газу поділяються на 2 групи:

  1. термомагнітні;
  2. Магнітомеханічне.

Дані пристрої вимірюють силу, яка виникає в неоднорідному магнітному полі і впливає на ротор пристрою, і дозволяє вимірювати концентрації в діапазоні 10 -2 .

Термокондуктометрические газоанализаторы

Дані пристрої дозволяють визначити склад газової суміші за допомогою такої фізичної величини, як теплопровідність.
Принцип дії: при зміні якісного і кількісного складу газової суміші, змінюється теплопровідність і відповідно опору в терморезисторами, в результаті чого отримані дані аналізуються, і за шаблоном визначається склад певних компонентів газу.

Оптичні газоаналізатори

Пристрої даної конструкції працюють за принципом зміни оптичних властивостей газової суміші (оптична щільність, спектральний лікування, показник заломлення і т.д.).

Дані газоаналізатори можуть визначати як органічні (метан СН 4 , ацетилен С 2 Н 2 , етан С 2 Н 6 , і т.д.) так і неорганічні (хлор, аміак, сірководень і т.д.) речовини.

Оптичні газоаналізатори поділяються на:

  • ультрафіолетові;
  • інфрачервоні;
  • спектрофотометричні;
  • Інтерферометричні.

Принцип дії: певний газ поглинає інфрачервоне випромінювання з певною довжиною хвилі, в залежності від якої пристрій веде розрахунок.

ручні газоаналізатори

Ручні аналізатори газу - це переносні пристрої, які мають високу точність і служать для перевірки автоматичних аналізаторів газу в процесі їх експлуатації. Вони також призначені для лабораторних і контрольних аналізів.

Основна відмінність від автоматичних пристроїв - це тривалість процесу забору проби, яка залежить від кваліфікації фахівця і може займати від 5-и до 10-и хвилин.

Переглядів: 399 | Додав: sharmandmoda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar