Головна » 2017 » Червень » 27 » Частотный преобразователь
12:46
Частотный преобразователь

Частотний перетворювач використовується для плавного регулювання моменту і швидкості обертання валу електродвигуна. Також Частотники знижує пускові струми, зменшує споживання електроенергії (до 60%), забезпечує плавний пуск і гальмування приводу, його захист від перевантажень і перегріву.

Принцип роботи

Загальний принцип роботи частотного перетворювача заснований на формуванні вихідної напруги з заданими характеристиками. Перетворювач частоти з проміжною ланкою влаштований таким чином. На першому етапі перетворення відбувається випрямлення змінної напруги електромережі, зменшення його пульсації і фільтрація гармонік (гармонійних спотворень струму). З випрямляча постійний струм надходить в ланцюзі інвертора, де перетворюється в змінну напругу із змінною частотою і амплітудою. В якості силових елементів використовуються IGBT-транзистори, що виконують функцію електронних ключів. Управління частотою дозволяє регулювати швидкість обертання ротора електродвигуна.

Блок-схема частотного перетворювача

За способом управління розрізняють скалярні і векторні перетворювачі частоти. Скалярні частотники використовують широтно-імпульсну модуляцію (ШІМ) - поширений метод управління, суть якого полягає у формуванні та подачі вихідних імпульсів струму заданої частоти і шпаруватості на статорних обмотку електродвигуна. Особливістю скалярного способу є можливість одночасного управління декількома електродвигунами.

Види частотних перетворювачів

Векторний перетворювач частоти управляє магнітними полями як статора, так і ротора за рахунок зміни значень напруги і вихідного струму (сили, частоти і фази). Випускаються два класи подібних пристроїв: зі зворотним зв'язком (з датчиком на валу двигуна) і бездатчикового. Частотний перетворювач зі зворотним зв'язком швидко реагує на зміну навантаження, зберігаючи задану швидкість обертання двигуна. Це найбільш сучасний тип обладнання. В цілому перетворювачі частоти з векторним керуванням мають більш високу точність, але, як правило, складніше в налаштуванні.

застосування

Інвертори частоти використовуються для управління електроприводами різного устаткування:

  • насоси систем водопостачання (свердловини, глибинні)
  • верстатне обладнання (токарні, шліфувальні, відрізні верстати)
  • ліфтове обладнання
  • вентилятори
  • компресори
  • конвеєри, транспортери, рольганги
  • підйомне устаткування (крани, електротельфери)

Як вибрати частотний перетворювач

Існує кілька основних параметрів, якими керуються при виборі Частотники.

1. Потужність перетворювача частоти повинна відповідати номінальній потужності електродвигуна. Цей принцип є вірним у випадку зі звичайним асинхронним приводом. Якщо ви використовуєте спеціальні двигун (синхронний, з гальмом і т. Д.), То правильніше орієнтуватися на значення номінального струму - у Частотники воно повинно бути вище, ніж у двигуна.

2. Використовуйте тільки джерела . Більшість сучасних частотних інверторів розраховані на роботу в трифазній мережі з напругою 380В. Також випускаються однофазні інвертори малої потужності, розраховані на напругу 220-240В. На жаль, якість електромережі не завжди стабільно. Падіння напруги може привести до відключення Частотники, різке підвищення виведе його з ладу. Щоб уникнути подібних проблем, рекомендується вибирати ПЧ з широким діапазоном напруг.

Зверніть увагу . Однофазний Частотники можна підключити до трифазного двигуна за схемою «трикутник» (при підключенні за схемою «зірка» відбувається втрата потужності). Трифазний частотний перетворювач також може працювати в однофазної мережі, але в цьому випадку його вихідний струм не повинен бути вище 50% від номінального значення.

3. Перевантажувальна здатність . Важливий параметр, від якого залежить термін служби інвертора. Підбирайте ПЧ відповідно до тривалості, періодичністю та величиною перевантажень двигуна. Зазвичай ці дані вказуються в керівництві до приводу. Іноді рекомендують купувати перетворювач з запасом по потужності і піковому струму до 15%.

4. Диапазон регулирования частот. Практически любой преобразователь частоты для асинхронных двигателей обеспечит стабильную работу двигателя, если скорость его вращения не опускается ниже 10% от номинальной.

При роботі приводу на низьких оборотах необхідно подбати про додаткове охолодження, щоб уникнути перегріву. Верхня межа діапазону вказує на те, чи зможе інвертор управляти електродвигуном з високими номінальними частотами. Найбільш широкий діапазон пропонують векторні частотні перетворювачі.

5. Додаткові опції . Нерідко виробники прагнуть здешевити свою продукцію і пропонують частотники в базовій комплектації. При покупці перетворювача слід заздалегідь подбати про захисному обладнанні: мережевому і моторному дроселях, гальмівному резисторі і ін.

До іншим характеристикам інверторів, що визначають вибір тієї чи іншої моделі, відносяться: кількість цифрових і аналогових входів / виходів, клас захисту IP, інформативність і зручність відображення робочих параметрів (кількість рядків на дисплеї, тип екрану і ін.), Рівень захисту двигуна (захист від стрибків напруги в мережі, від перегріву, від короткого замикання і т. д.), кліматичне виконання.

Також рекомендуємо ознайомитися з каталогом мотор-редукторів. В асортименті представлені приводи з черв'ячною, зубчастої, планетарної і хвильової передачами.

Переглядів: 815 | Додав: sharmandmoda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar